Istaknuti post

Hausaufgabe Ergänze das passende Verb - Vjezba iz B2

Hausaufgabe Ergänze das passende Verb Domaca zadaca, odredi odgovarajuci glagol Lies den Text - Citaj Tekst Ronald am Meer Es war ...

Siebente Lektion - ponavljanje i pojašnjenja

Ponavljanje i Pojašnjenja
U ovim prvim lekcijama nučili smo nekoliko kraćih rečenica, što je već ohrabrujuće, pogotovo što smo se upoznali s izgovorom. Potrebno je naročito da uvježbavamo izgovor glasa ü i ö, Kao i izgovora dva h, mekog i grlenog.
Nek vas gramatika ne zabrinjava, nastavite da ponavljate rečenice koje vam budemo davali nemojte biti suviše radoznali, objašnjenja će doći u svoje vrijeme.

Vratimo se na izgovor. Kada iza samoglasnika nalazi h, samoglasnik je uvijek dug; tako sehr, ihr, Uhr, ohne, Lehrer izgovaraju se ze:r,   i:r,   o:ne,   le:rer.  Mi smo ovako označili duge samoglasnike sa dvije točke. Nebojte se da ćete pretjerati u dužini izgovora ovako obilježenih samoglasnika.
Samoglasnik je često dug kad se iza njga nalazi samo jedan suglasnik, kao u riječima:  gut, schön, tun; izgovara se:  gu:t,  schö:n,   tu:n.
Kad se iza samoglasnika nalazi udvojen suglasnik, onda je samoglasnik kratak: Mutter, Tasse, dritte. 
Naglasak obično pada na prvi samoglasnik, ali ovo pravilo ima dosta izuzetaka, zato dobro oratite pažnju na kome samoglasniku je akcenat.
Za izgovor mekog ch (označenog u izgovoru kao h), ponovite riječi: ich, mich, nicht.
Za izgovor grlenog ch (označenog u izgovoru kao H) noch, auch, die Woche, die Tochter.
Samoglasnik i je dug kada se iza njega nalazi e, dakle: wie, sie, hier, diese. 
Z se izgovara kao naše C